FAYDALANICI ANNELERİN AYLIK YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

Kesin kaydınızı yaptırdıktan sonra aylık olarak mali destekten yararlanabilmeniz için;
• Çocuğunuzun bakımı ya sizin evinizde ya da bakıcının evinde yapılmalıdır. Bakım yeri değişikliklerini en kısa zamanda proje ofisine bildiriniz.

• Takvim ayları itibarıyla aylık 30 gün bir işverenin yanında çalışmanız bulunmalıdır (Rapor durumları hariç işvereniniz sizin adınıza SGK’ya 30 gün çalıştığınızı bildirmelidir.).

• 30 gün ve üzeri raporlu olunması halinde bu durumu hemen proje ofise bildiriniz. Hemen bildirimin mümkün olmadığı durumlarda bildirim süresi raporun verildiği tarihinden itibaren en geç 7 gündür.

• Yanınızda çalıştırdığınız çocuk bakıcısının ücretini, banka aracılığı ile ödemelisiniz (Halk Bankasındaki TL hesabınızdan bakıcının Halk Bankası hesabına bakıcıyı çalıştırdığınız ayı takip eden ayda, maaşını banka havalesi yoluyla ödemelisiniz. Örneğin bakıcı Temmuz ayında çalışmaya başladığı bir durumda, bakıcınızın maaşını Ağustos ayı içerisinde yatırmalısınız. Diğer banka hesaplarınızdan, bankamatikten direkt bakıcının hesabına yapılan ödemeler veya elden yapılan ödemeler kabul edilmemektedir.)

• Tam zamanlı çalışan anne iseniz bakıcının maaş tutarı en az net asgari ücret düzeyinde; yarı zamanlı çalışan anne iseniz bakıcının maaş tutarı en az net asgari ücret düzeyinin yarısı kadar olmalıdır. Bu tutarlardan az olan miktarlar kabul edilmemektedir.

• Tam zamanlı çalışan anne iseniz takvim ayı itibarıyla bakıcı adına 30 günlük sosyal güvenlik primini düzenli olarak ödemelisiniz. Yarı zamanlı çalışan anne iseniz takvim ayı itibarıyla bakıcı adına 10 günden az olmamak üzere çalıştırdığınız gün sayısı kadar sosyal güvenlik primini düzenli olarak ödemelisiniz. (Primler, bakıcıyı çalıştırdığınız ayı takip eden bir sonraki ay tahakkuk edip ödenecek hale gelir. Yani Temmuz ayında çalıştırdığınız bakıcının primini, Ağustos ayının sonuna kadar ödemelisiniz).

Ayrıca;
• Çocuk bakıcısının iş kazası geçirmesi halinde bu durumun süresi içinde SGK’ya bildirimini yapmanız,

• Evde sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırdığınız için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda belirtilen diğer yükümlülükleri yerine getirmeniz,

Bakıcının, çocuğun ya da kendinizin durumlarında meydana gelecek, projeyi etkileyecek değişiklikleri (evlenme, boşanma, işten çıkma, vefat, adres ve/veya bakım yeri değişikliği vb.) proje ofisine derhal ve bunun mümkün olmadığı durumlarda en geç 7 gün içerisinde bildirmeniz gerekmektedir.